top of page

Kilo vermenizin önündeki engel bu olabilir mi?





Yediklerinize dikkat ediyor, tamamen doğru besleniyor, egzersiz yapıyor ama yine de kilo veremiyorsanız puzzle ın bir parçası tümünü gölgeliyor demektir. Ve bu suçlu hedeflerinize ulaşmanızı da sabote ediyor. Üzülmeyin, küçük bir düzenleme yaparak bu durumu düzeltmeniz mümkün.



Bir süredir uzman tarafından hazırlanmış bir beslenme programına göre besleniyor ve düzenli, ihtiyacınıza göre egzersiz yapıyorsunuz. Sihirli formülün 2’lisini yakaladınız, doğru yoldasınız! Ancak formülün olmazsa olması 3. arkadaşı unuttunuz. Hatta büyük ihtimalle bu 3. den haberiniz bile yok… UYKU!



Yapılan araştırma sonuçlarında kilo verme sürecinde beslenme ve egzersizin yanı sıra uykunun da ne kadar önemli olduğunu vurgulanıyor.



Günde 8 saat uyuyanların 5 saat uyuyanlara göre yüzde 56 oranında daha fazla yağ kaybettikleri ortaya konuldu. Ayrıca günde 5 saatten az uyuyanların, normal uyku süresini tamamlayanlara göre günde ortalama 300 kalori fazla aldığı da biliniyor. Bunun tek sebebi uyuyamamanın verdiği gerginlik veya uyanık kalmak ile harcanan enerji değil. Uykusuzluk, iştah dengesini alt üst edebiliyor.



Yeterli uyumayanların ve gece geç yatanların tatlı besinlere daha fazla ihtiyaç duyduğu biliniyor.


Çünkü vücutta seratonin salgılanması bilindiği gibi mutluluk verir ve geç saatlere doğru değeri düşer. Siz de bu durumda seratonin salgılatabilmek için çikolata, cips gibi sizi mutlu edecek yiyeceklere yönelirsiniz. Akşam yemeğinden sonra uzun bir zaman dilimi vardır. Belirli bir yatma saati yoksa kişiler ne zaman yatacaklarını planlayamazlar ve yatmalarına yakın yüksek kalorili besinler tüketirler. Bu durum vücutta yağ depolanması ile sonlanır.



Düzensiz uyku nedeniyle değişen hormon dengesi kilo vermeyi engelliyor.


Metabolizmanın gün ışığıyla paralel olarak uyumasını ve uyanmasını sağlayan hormon melatonin hormonudur. Bu hormon hava karardığında uykunuzun gelmesini sağlar ve ışıktan etkilenir. Melatonin hormonu güçlü bir antioksidandır yani vücudunuza zararlı olabilecek maddeleri etkisiz hale getirerek vücudun yenilenmesini sağlar. Bu nedenle karanlık bir ortamda ve belirtilen saat aralığında uyumanız önemlidir.



Düzensiz uykudan etkilenen diğer bir hormon kortizol hormonudur. Bu hormon vücutta oluşan herhangi bir stres durumunda salgılanır. Bağışıklık sistemini baskılar, kan şekerini yükseltir, yüksek tansiyonu tetikler. Kortizol en düşük seviyesine gece, en yüksek seviyesine ise uykudan uyandıktan 1-2 saat sonra ulaşır. Kortizolün aşırı salınımı vücutta yağlanmaya neden olur. Kortizol üretimi bilgisi, beynin aydınlık/karanlık algısına bağlı olarak beyne iletilir. Bu nedenle uyku düzeniniz bozulduğunda kortizol hormonunun salınımı artar buna bağlı olarak yağ depolanması artar.



Beyne doyulduğu ve yemeyi kesmesi gerektiği sinyalini gönderen leptin hormonudur. Leptin, gece daha az salgılanan bir hormondur. Buna karşılık olarak beyne acıkıldığı sinyalini gönderen ve leptine zıt etki gösteren hormon ise ghrelin hormonudur. Gece uyumadığınızda ghrelin hormonu daha fazla salgılanırken, leptin hormonu daha az salgılanır.



Görüldüğü üzere düzensiz uyku hormonlarla gereksiz besin tüketimini ve sonuçta kilo alımını tetikler.



Kollarınız şekillenmiş, göbeğinizde ise istediğiniz değişimi göremiyorsanız uykunuzu gözden geçirin derim. Eğer uyuma konusunda sıkıntı çekiyorsanız şu tavsiyelere de göz atabilirsiniz:



Gece yatmadan 1-2 saat önce uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları için. Kediotu, papatya, lavanta bitkilerinin ayrı ayrı çaylarının sinir sistemini rahatlatıcı, gevşetici ve sakinleştirici özellikleri vardır. Bu bitkilerle akşamları içtiğiniz 1 fincan çay rahat uyumanızı sağlayacaktır.



Uykunuzu kaçıracak durumlardan uzak durun. Kafein içeriği yüksek içecek ve yiyecekleri yatma saatine yakın tüketmeyin. Kahve,çay, çikolata, enerji içecekleri kafein içeriği yüksek besinler arasındadır. Alkol ve sigara da uyku kalitenizi etkiler. Alkol başta uykunuzu getiriyor olabilir ancak uyku kalitesini düşüren bir içecektir. Gece uyanmaları, kâbusları, baş ağrısı, mide bulantısı, diüretik (idrara çıkışı artırma) özelliği ile uykunuzu bölebilir. Sigara ise nikotin içeriği ile kafein benzeri etki gösterir ve uykunuzu kaçırabilir.



Sigarayı azaltın. Yatmadan sigara içince kendinizi gevşemiş gibi hissetseniz de, bir süre sonra uykusuzluğa neden olur. Nikotinin etkisi tıpkı kafein gibidir ve vücudunuzda 14 saat etkili olur.



Spor Yapın. Düzenli olarak spor yapanlar, yapmayanlara göre çok daha kaliteli ve düzenli bir uyku çekerler. Spor yaptıktan sonra enerjiniz artıyorsa, sabah saatlerinde yapmanız daha iyi olacaktır.



Tatlı uykular...

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LORDOZ

Yazı: Blog2_Post
bottom of page